Predan je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o savjetima mladih!

07_02_2024 / 21:18h
Predan je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o savjetima mladih!

Mreža mladih Hrvatske ruši Zakon.

U utorak, 6. veljače, Mreža mladih Hrvatske (MMH) predala je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o savjetima mladih. Istovjetni zahtjev predalo je i 44 zastupnika i zastupnica Sabora na inicijativu Mreže, a tim povodom održana je i zajednička konferencija za medije na kojoj je u ime Mreže govorila potpredsjednica Sara Sušanj. Kulminacija je to kampanje i borbe koja se vodi još od kada je Središnji državni ured objavio javno savjetovanje oko predloženih izmjena u siječnju 2023 te tajno prihvatio amandman mladeži vladajuće stranke. 

U sklopu argumentacije koju su izradili Mreža te vanjski stručnjaci, naglašava se da novi Zakon uvodi Nacionalni savjet mladih RH kao koordinativno tijelo s ovlastima koje premašuju lokalnu autonomiju. Ovaj zakon de facto krši načelo supsidijarnosti i potencijalno se miješa u rad lokalne samouprave. 

- Uz podršku saborskih zastupnika i zastupnica iz različitih političkih opcija, Mreža mladih Hrvatske očekuje da će Ustavni sud prepoznati našu argumentaciju te naložiti izmjene spornih dijelova Zakona. Također, ističemo važnost da se Središnji državni ured za demografiju i mlade, prilikom izmjena, posveti i drugim spornim, iako ne protuustavnim, elementima novog zakona. O svemu što je još potrebno izmijeniti Mreža će pričati direktno sa savjetima mladih te s predstavnicima gradova i županija tijekom javnih događanja u proljeće 2024. - objavila je MMH na svojim stranicama.

Ovim Zahtjevom za ocjenu ustavnosti, Mreža mladih Hrvatske, kao organizacija koja okuplja najveći broj organizacija mladih i za mlade u RH, te kao organizacija koja je međunarodno priznata kao nacionalno vijeće mladih, želi potaknuti raspravu o potrebi nacionalnog savjeta mladih te očuvati ustavnu ravnotežu između središnje vlasti i lokalne autonomije.  

- Odlučili smo kako nećemo pasivno promatrati kako participacija mladih postaje ekskluzivni klub za članove političkih pomladaka te očekujemo odluku koja produbljuje i ojačava demokraciju. Za kraj ćemo ponoviti Sarine riječi s konferencije za medije o svom viđenju nacionalnog savjeta mladih "To nije participacija mladih! Tako se zatvaraju vrata mladima koji nisu u pomladcima političkih stranaka!" - stoji u objavi.