Savjeti mladih - ovako dalje!

11_10_2023 / 08:53h
Savjeti mladih - ovako dalje!

Besplatno preuzmite ili naručite izvještaj i priručnik.

Kroz aktivnosti projekta "Savjeti mladih - kako dalje?" dali smo doprinosu izmjenama i dopunama Zakonu o savjetima mladih, upoznali smo se s norveškim primjerima dobre prakse, proveli smo istraživanje te izradili koristan priručnik za sudjelovanje mladih u savjetodavnim tijelima.

Proveli smo istraživanje o savjeta mladih u Hrvatskoj

Provedeno istraživanje o iskustvima, stanju i potrebama savjeta mladih u Hrvatskoj, bilo je prvo ikad takve vrste.

>> Izvještaj istraživanja iskustava i potreba savjeta mladih i predstavnika i predstavnica jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (.pdf)

Objavili smo priručnik "Savjeti mladih - prostori suradnje i putokazi za budućnost"

U suradnji s predstavnicima gradova i savjeta mladih producirali smo priručnik "Savjeti mladih - prostori suradnje i putokazi za budućnost". Priručnik na više od 60 stranica donosi korisne informacije, upute, alate i materijale za kvalitetan rad savjeta mladih.

U kreiranju sadržaja primijenili smo hrvatska i norveška iskustava uključivanja mladih u procese donošenja odluka. Sadržaj je podijeljen u dva dijela. Prvi dio nudi smjernice i preporuke za osiguravanje kvalitetnog rada savjeta mladih i participacije mladih u donošenju odluka. U drugom dijelu opisane su smjernice za izradu programa za mlade s protokolom za praćenje provedbe i evaluacije programa za mlade.

>> priručnik Savjeti mladih - prostori suradnje i putokazi za budućnost (Smjernice i preporuke za osiguravanje kvalitetnog rada savjeta mladih i participacije mladih u donošenju odluka) (.pdf)

>> priručnik Savjeti mladih - prostori suradnje i putokazi za budućnost (Smjernice za izradu programa za mlade s protokolom za praćenje provedbe i evaluacije programa za mlade) (.pdf)

Želite li tiskanu verziju priručnika, besplatno ga naručite putem poveznice.

Na mail antonia@infozona.hr mogu nam se javiti svi zainteresirani za online konzultacije o sadržaju priručnika.

Dali smo doprinos izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih

U sklopu projektnih aktivnosti, a na temelju rezultata istraživanja i istraživačkog izvještaja, izradili smo pozicijski dokument (policy brief). Pozicijski dokument predstavili smo Središnjem državnom ureda za demografiju i mlade na zajedničkom sastanku te ga primijenili u javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih.

>> pozicijski dokument o savjetima mladih (.pdf)

Projekt "Savjeti mladih - kako dalje?" u partnerstvu provode norveška Općina Lindesnes, Udruga "Delta", Udruga gradova u Republici Hrvatskoj te Info zona kao nositelj projekta. Projekt je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.